De keuze voor een bepaalde infrastructuur is een cruciale beslissing voor veel bedrijven. Een van de bekende termen waar dan vaak mee gegooid wordt is “on premise”. Bij Cloud360 leggen we u graag uit wat dit betekent, wat de voordelen ervan zijn en of dit daarmee een geschikte oplossing is.

Wat betekent on premise?

On premise, ook wel eens on site genoemd, is een vorm van IT-infrastructuur waarbij alle hardware, software en andere onderdelen van de infrastructuur (fysiek) aanwezig zijn binnen de eigen faciliteiten van een onderneming. Denk hierbij aan servers, netwerkapparatuur, opslag en simpelweg alle computers. Het is de traditionele vorm van IT-infrastructuur en voor de opkomst van de cloud feitelijk ook de enige vorm. Nog steeds wordt hier vaak voor gekozen, omdat er bepaalde voordelen zijn. Het heeft echter zeker ook nadelen.

Lees ook: Cloud vs On Premise

Voordelen on premise

  • Controle en beveiliging: Meestal wordt gekozen voor een on premise structuur door grotere bedrijven die zelf de volledige controle willen hebben over hun IT. Als bedrijf bent u zo minder afhankelijk van externe factoren en kunt uw eigen beveiligingsmaatregelen en – verantwoordelijkheden nemen. Er is hierbij directe toegang tot de hardware, wat mogelijk ook tot betere prestaties en gemakkelijker onderhoud kan leiden.
  • Op maat: Een on premise oplossing kan tot in de puntjes zo gemaakt worden zoals de vereisten en wensen van uw bedrijf zijn. Er is veel maatwerk nodig, waardoor het altijd perfect aansluit bij de wensen.
  • Compliancy: In de moderne tijd dienen bedrijven zich steeds beter te houden aan regels rond compliancy en het beheren van (persoonlijke) gegevens. Met een on premise oplossing is er volledige controle tot de gegevens van medewerkers, partners en klanten en worden deze niet elders opgeslagen.

 

Deze voordelen kunnen van groot belang zijn voor, met name, grotere bedrijven of specifieke zakelijke doeleinden. Het is echter wel belangrijk om te beseffen dat deze traditionele IT-infrastructuur ook de nodige nadelen heeft, waardoor het voor veel bedrijven interessanter is om te kijken naar alternatieven.

Nadelen on premise

  • Relatief duur: Het opzetten van een on premise infrastructuur vereist aanzienlijke investeringen in hardware, software en benodigdheden. Daarnaast zijn er specialisten in huis nodig om te op te zetten en te onderhouden. Aan deze specialisten dient uiteraard ook een salaris te worden betaald. Dit is een complex proces dat veel tijd in beslag neemt. Daarom is een on premise infrastuctuur voor kleinere bedrijven en het MKB vaak puur op kosten al geen goede optie. Dat geld is namelijk vaak beter bruikbaar voor de daadwerkelijke bedrijfsvoering.
  • Verantwoordelijkheid: Bij on premise bent u als bedrijf zelf verantwoordelijk voor onder ander het onderhoud en de beveiliging, maar ook voor het oplossen van eventuele technische problemen. Dat maakt het bedrijf ook afhankelijk van interne expertise op dit gebied om de continuïteit van de bedrijfsvoering te allen tijde te minimaliseren.
  • Schaalbaarheid: Een on premise systeem is geen erg flexibele oplossing. Wanneer het bedrijf wenst op te schalen of juist af te schalen is dat niet altijd snel en eenvoudig gedaan. Er zijn vaak extra investeringen nodig en gedane investeringen die niet meer nodig zijn zijn onderhevig aan devaluatie.
  • Gevoelig voor incidenten: Een on premise oplossing is gevoelig voor zeer lokale problemen, omdat de infrastructuur zich op één locatie vindt. Zo is on premise slecht of niet bereikbaar bij een brand, stroomstoring of een grotere ramp. Sinds de coronaperiode is bovendien gebleken dat het voor thuiswerken niet optimaal is.

 

Ondanks deze nadelen is het belangrijk te realiseren dat een aantal van deze uitdagingen kunnen worden aangepakt met de juiste strategieën en ondersteuning. Ook is er een combinatie van On Premise en de cloud mogelijk. On Premise blijft een levensvatbare optie voor, met name, grote bedrijven waarbij zaken als controle en beveiliging van zeer groot belang zijn. Het is wel geadviseerd om samen te werken met een ervaren IT-partner.

Cloud360 als IT-partner voor infrastructuuroplossingen

Bij Cloud360 hebben we veel ervaring met zowel cloud als on premise oplossingen voor de IT-infrastructuur. We staan uw bedrijf daarom graag bij met advies op maat wanneer een on premise structuur overwogen wordt. Door samen te werken met een betrouwbare en ervaren IT-partner kun je perfect inspelen op zowel de voordelen als de nadelen van on premise. Daarbij kijken we ook graag naar alternatieve die wellicht beter bij uw organisatie passen.

Cloud360 is specialist op het gebied van IT-migraties, waarbij we graag het gesprek aangaan om op basis van de behoeften en doelen van een organisatie een grondige analyse uit te voeren. Op basis hiervan adviseren we over de ideale oplossingen voor de IT-infrastructuur. Daarnaast kunnen we van dienst zijn bij de implementatie en de integratie van een nieuwe IT-infrastructuur. Hierbij kijken we graag naar de efficiëntie van IT binnen de organisatie, waarvoor we ook kijken of besparen op IT mogelijk is.