Vrouw tegen serverkast

Bent u benieuwd naar de betekenis van on premise, en de verschillen met cloud? In dit artikel gaan we dieper in op overeenkomsten, verschillen en natuurlijk ook de voordelen van on premise versus cloud en andersom! Zo weet u welke van deze twee oplossingen voor het inrichten van data de beste keuze is voor uw onderneming.

Wat is on premise?

On premise betekent op het terrein, wat in de context van software verwijst naar het installeren en hosten van software op de eigen servers van een organisatie, in plaats van het gebruik van cloudservices. De software wordt lokaal geïnstalleerd en beheerd binnen de infrastructuur van de organisatie.

Wat is cloud?

De cloud verwijst naar het gebruik van gedeelde computermiddelen, zoals opslag, rekenkracht en software, die via internet beschikbaar zijn. In plaats van dat het bedrijf zelf hardware en software koopt en beheert, kunnen ze met de cloud gebruikmaken van deze middelen vanaf elke locatie, op elk moment en op elk apparaat met een internetverbinding.

Intern datacentrum (on premise) versus publiek datacentrum (cloud)

Het verschil tussen on premise en cloud heeft vooral te maken met waar de software of de infrastructuur wordt gehost en beheerd.

Met een on premise oplossing maakt u dus gebruik van uw eigen datacenter die de infrastructuur en service levert binnen de organisatie. Dit wordt eenmalig tot in de puntjes ingericht door een specialist. Het bepalen van de juiste structuur en oplossingen is eenmalig een flinke klus, maar zodra het eenmaal gebeurd is, staat alles precies zo gearrangeerd dat het perfect aansluit bij de organisatie.

De cloud maakt gebruik van grote datacenters die infrastructuur en services leveren aan gebruikers over de hele wereld. Deze datacenters hosten en beheren servers, opslagapparaten, netwerkapparatuur en andere hardware die nodig is om de cloudservices aan te bieden. Gebruikers kunnen vervolgens toegang krijgen tot deze services door middel van een internetbrowser, applicaties of andere interfaces.

Data center

On premise vs cloud: verschillen

We hebben u verteld over de betekenis van on premise en cloud en het belangrijkste verschil tussen deze twee. Maar als u zelf de keuze moet maken voor uw organisatie dan kan dat nog best lastig zijn. We gaan daarom graag wat dieper in op cloud vs on premise, zodat u een weloverwogen keuze maakt wat het beste bij uw organisatie past. Hierbij nemen we verschillende factoren onder de loep.

1. Maatwerk op basis van behoeften

Bij on premise bepaalt de organisatie tot in detail welke hardware en software, installaties en onderhoud wenselijk zijn. Dat maakt on premise qua opties voor maatwerk zonder twijfel een betere optie dan cloud. Bij cloud zit een organisatie immers vast aan de opties van de betreffende service.

Overigens biedt een dergelijke cloudservice ook vaak voldoende fundamentals, onder meer op het gebied van toepassingsontwikkeling, AI, cloudmigratie, infrastructuur en gegevensanalyse. Een goed voorbeeld is Microsoft Azure, een cloud computing platform en service die voor veel ondernemingen een uitstekende basis biedt. Desalniettemin geven sommige bedrijven toch de voorkeur aan 100% maatwerk met on premise.

Beste keuze maatwerk: on premise

2. Schaalbaarheid (in verhouding tot kosten)

Zoomen we in op schaalbaarheid, dan wordt cloud normaliter als betere keuze gezien (zeker in verhouding tot kosten). Hierbij is het uiterst eenvoudig om een nieuwe gebruiker toe te voegen, en de rechten voor deze gebruiker kunnen bovendien gemakkelijk ingesteld worden. Ook wanneer er een werknemer wegvalt kan deze eenvoudig verwijderd worden. Dat komt omdat on premise kosten per gebruiker rekent. In bedrijven waar veel personeelswisseling plaatsvindt heeft cloud om deze reden wellicht de voorkeur.

Beste keuze schaalbaarheid: cloud

3. Toegankelijkheid van systemen

Werken in de cloud kan vanaf iedere locatie. Het is mogelijk om in te loggen op een systeem, van een computer tot laptop, tablet en smartphone. Dat maakt het eenvoudig toegankelijk en dat heeft vooral voordelen als er vanaf diverse locaties gewerkt wordt. Zo geven bedrijven waarbij werknemers vaak wisselen van locatie (bijvoorbeeld bedrijfsreizen of meerdere vestigingen) vaak de voorkeur aan de cloud.

Beste keuze toegankelijkheid: cloud

4. Niveau van beveiliging

De mate waarin de beveiliging afgestemd kan worden op de wensen van de organisatie is bij uitstek beter bij on premise. Zoals u misschien al verwacht houdt u hierbij alles in eigen beheer en bent u dus niet afhankelijk van cloud services (wat overigens niet betekent dat cloud onveilig is!). Zo kunt u bijvoorbeeld met on premise ook zelf beslissen welk deel van de data u waar onderbrengt, en kunt u de meest privacygevoelige informatie extra bescherming geven.

Beste keuze beveiliging: on premise

5. Kosten: opzetten en onderhoud

Kijken we naar de kosten van on premise versus cloud, dan wordt de cloud vaak als voordeliger bestempeld. En dat is niet gek, want bij on premise is de organisatie verantwoordelijk voor de investeringen in hardware en het onderhoud. Bij cloud neemt de service aanbieder dit deel op zich. Door de vele gebruikers kunnen die kosten dan laag gehouden worden. Cloud elimineert dus de noodzaak voor uitgebreide hardware-investeringen, updates en onderhoud.

Toch willen we hier een kanttekening bij maken, want cloud is niet in alle gevallen voordeliger dan on premise. Vaak wel, maar het hangt net van de complexiteit en wensen van de organisatie af. Om te achterhalen wat voor uw organisatie de meest voordeliger optie is, kunt u zich het beste laten adviseren. Daarover zo meteen meer.

Beste keuze lage kosten: meestal cloud, maar niet altijd

Cloud data

On premise of cloud kiezen?

Het kiezen tussen on premise en cloud hangt af van de specifieke behoeften en vereisten van een organisatie. Factoren zoals budget, beveiligingseisen, schaalbaarheid en flexibiliteit spelen allemaal een rol bij het maken van deze beslissing. Bovendien gaven we hierboven een indicatie van de beste keuze per factor/behoefte, maar de beste oplossing zit hem niet altijd in specifiek cloud of on premise. Ook een combinatie van bovengenoemde opties is mogelijk!

Hybride oplossing: on premise én cloud

Een hybride oplossing is een combinatie van beide oplossingen, waarbij een organisatie tot in de puntjes bepaalt welk deel waar ondergebracht wordt. Hierbij profiteert u dus van maximaal afgestemde beveiliging. Toch valt hier het voordeel ‘kosten’ vaak weg, omdat het in veel gevallen tijdrovender en prijziger is om de combinatie van deze twee na te streven.

On premise of cloud: laat u persoonlijk adviseren!

Al met al zijn er zoals u leest tal van factoren die de beslissing voor cloud of on premise beïnvloeden. En die keuze is zeker niet altijd even makkelijk. We adviseren u daarom om een migratie specialist in te schakelen. Bij Cloud360 kunnen we u persoonlijk adviseren met welke oplossing u het beste uit de bus komt op basis van uw wensen. Ook kunnen we de migraties voor u verzorgen. Een data migratie scan is bij ons 100% gratis.

Cloud360 adviseert u graag en kijkt op basis van uw persoonlijke behoeften of on premise, cloud of een combinatie van deze twee beter bij de organisatie past.