In de wereld van de zakelijke IT zien we bij Cloud360 dat organisaties altijd op zoek naar efficiënte oplossingen. Bovendien is iedere organisatie op zoek naar oplossingen die goed geïntegreerd zijn in de gehele bedrijfsvoering. Een migratie die we hierdoor vaak zien is de overstap van Google Workspace (voorheen bekend als G-Suite) naar Microsoft 365. Deze migratie moet echter zorgvuldig gepland en uitgevoerd worden, iets waar we bij Cloud360 in gespecialiseerd zijn. We vertellen je daarom graag wat je hierbij kunt verwachten.

Microsoft 365 op smartphone

Waarom overstappen van Workspace naar 365?

Beide platformen zijn populaire en goede oplossingen voor een hogere productiviteit en samenwerking op de werkvloer. Je maakt met beide dus eigenlijk nooit een verkeerde keuze. Toch kan de ene tool voor een bedrijf efficiënter zijn dan de ander.

Zo zien we de overstap van naar Microsoft 365 vanuit Google Workspace vaak bij bedrijven die in de praktijk veel Microsoft-toepassingen gebruiken, zoals Word, Excel en PowerPoint. Veel gebruikers, en dus medewerkers op de werkvloer, zijn meer vertrouwd met de software van Microsoft aangezien deze standaard beschikbaar zijn op een Windows-computer. Daardoor zien we vaak dat medewerkers in de praktijk toch voor deze Microsoft tools kiezen, in plaats van vergelijkbare webapplicaties van Google.

Met het oog op efficiëntie en gebruiksvriendelijkheid kan het daarom slimmer zijn om toch voor Microsoft 365 te kiezen wanneer je dit merkt in je bedrijf. Microsoft 365 heeft een betere integratie en samenwerking met andere Microsoft-toepassingen. Een overstap naar Microsoft 365 leidt daardoor niet alleen tot een meer gestroomlijnde manier van werken en een verhoogde productiviteit, maar is dan ook simpelweg veiliger. En dat is toch ook zeker niet onbelangrijk.

Uitdagingen bij migreren Google Workspace naar 365 van Microsoft

Hoewel Microsoft 365 en Google Workspace in essentie veel vergelijkbare voordelen bieden, zijn er toch aanzienlijke verschillen. Daarbij horen we vaak dat organisaties tegen enkele problemen aanlopen wanneer zij de migratie zelf proberen uit te voeren.

Een van de grootste uitdagingen bij het migreren is het fundamentele verschil in hoe e-mails worden beheerd. Zo maakt de mailserver van Google (Google Mail – Gmail) gebruik van labels, terwijl Microsoft Exchange is gebaseerd op een mappenstructuur. Dit kan leiden tot verwarring, vooral voor gebruikers die inmiddels gewend zijn geraakt aan deze labels. Het is daarom belangrijk om deze verschillen te overbruggen en een keuze te maken of de labels moeten worden omgezet in mappen of categorieën. Zo wordt de overgang zo soepel mogelijk gemaakt.

Een ander scenario dat we bij Cloud360 veel zien is dat gebruikers binnen een bedrijf hun mails ophalen met Microsoft Outlook, zelfs wanneer Google Workspace gebruikt wordt binnen de organisatie. Hierdoor mis je de voordelen van Google Workspace, zoals de naadloze integratie met andere tools binnen het pakket. Dat is natuurlijk zonde.

Bij Cloud360 begrijpen we dat een naadloze migratie belangrijk is. We maken daarom gebruik van speciaal door Microsoft gecertificeerde migratietools, waardoor we een vlekkeloze overgang kunnen garanderen.

Office programma's

Het belang van onze migratietools

Een succesvolle migratie is sterk afhankelijk van uitgebreide kennis over de platformen die worden gemigreerd, maar ook geavanceerde migratietools die het proces stroomlijnen zijn van groot belang. Zeker de migratie van Google Workspace naar Microsoft 365 vereist echt specialistische kennis om dit vlekkeloos te laten verlopen.

Bij Cloud360 maken we gebruik van migratietools die speciaal voor deze migratie zijn ontwikkeld. Op de achtergrond maken we bovendien gebruik van verschillende API-koppelingen om een soepele migratie te kunnen garanderen. Daarbij houden we ook rekening met de hoeveelheid data die tegelijkertijd gemigreerd wordt en optimaliseren we deze. Zo wordt de productiviteit van de organisatie tijdens het migreren niet verstoord, terwijl de migratie wel zo snel mogelijk wordt uitgevoerd.

Vergeet de randzaken niet!

Een succesvolle migratie is van meer factoren afhankelijk dan het overzetten van e-mails en bestanden van het ene platform naar het andere. Er zijn verschillende randzaken die vaak over het hoofd worden gezien bij een migratie zoals deze. Denk bijvoorbeeld aan printers en scanners die nog steeds geconfigureerd zijn om mails te versturen via de oude Google-server. Andere goede voorbeelden zijn geautomatiseerde apps die gekoppeld zijn aan specifieke mailboxen of nieuwsbrieven die verstuurd worden vanuit de server van Google.

Bij Cloud360 brengen we voor de migratie uitgevoerd wordt het volledige migratieplan in kaart, inclusief de randzaken. We zorgen er dus ook voor dat deze worden aangepakt en onderdeel zijn van het migratieproces. We helpen bij het configureren van apparaten of het bijwerken van applicaties. We staan gedurende het gehele proces altijd klaar om ervoor te zorgen dat alles vlekkeloos verloopt, zonder vervelende verrassingen. Toch vragen gedurende het proces? Een belletje of mailtje is geen enkel probleem en we zijn altijd goed bereikbaar voor alle vragen of opmerkingen.

Klaar om te migreren?

Het migreren van Google Workspace naar Microsoft 365 is een gecompliceerd proces dat de nodige ervaring en expertise vereist om dit vlekkeloos te laten verlopen. Bij Cloud360 zijn we bekend met de uitdagingen van deze migratie en helpen we hier graag bij. Met onze kennis en ervaring garanderen we een vlekkeloze migratie naar Microsoft 365. Zo kan je organisatie snel profiteren van de voordelen van het platform. Al begonnen met deze migratie, maar loop je toch vast? Geen enkel probleem, we helpen je graag weer op weg.

Neem contact met ons op om te bespreken hoe we je kunnen helpen bij de migratie naar Microsoft 365 vanaf Google Workspace.