Vorige week vertelden we al uitgebreid over Microsoft Azure en de functies en voordelen van dit cloud computing platform. Maar natuurlijk bestaan er ook een aantal alternatieven van Azure, die in de basis dezelfde functies hebben of net even anders zijn. In dit artikel vertellen we u graag wat meer over de overeenkomsten van en verschillen tussen Azure, AWS en Google Cloud, zodat u een weloverwogen keuze maakt welke public cloud bij u past.
Bekendste cloud computing platforms
In de basis wordt het veelal gekozen voor een van de volgende drie opties als cloud computing platform.
- Microsoft Azure: Azure is een cloud computing platform aangeboden door Microsoft. Het biedt meer dan 40 oplossingen op het gebied van toepassingsontwikkeling, AI, cloudmigratie, infrastructuur, beveiliging, analyse en meer.
- Amazon Web Services (AWS): AWS is een cloud computing platform aangeboden door Amazon. Het biedt een breed scala aan diensten en tools die vergelijkbaar zijn met die van Azure.
- Google Cloud Platform (GCP): GCP is het cloud computing platform van Google. Het biedt net als de hiervoor genoemde platformen ook diverse services, zoals computing, opslag, machine learning en data-analyse.
Overeenkomsten Microsoft Azure, AWS en GCP
Uiteraard mag u meerdere overeenkomsten tussen bovengenoemd platformen verwachten. Daar zoomen we eerst op in. Daarna vertellen we over de verschillen AWS versus Azure versus Google Cloud.
1. Cloud computing platformen met scala aan oplossingen
De drie platformen staan erom bekend om voor vrijwel ieder vraagstuk op het gebied van cloud computing een goede oplossing te bieden. Zo bieden ze oplossingen op het gebied van toepassingsontwikkeling, zoals DevOps en testen. Uiteraard bieden ze ook cloudmigratie en het opzetten van infrastructuren, met back-up en performance oplossingen.
2. Goede beveiliging en updates
Op het gebied van beveiliging mag u van deze drie genoeg verwachten. Het zijn moderne platformen die constant verbeterslagen maken. Zo scherpen ze de beveiligingsopties almaar aan en gaan ze mee met de tijd. Door middel van Artificial Intelligence (AI) en functies voor analyses, zijn voorspellingen te maken op basis van gegevens.
3. Gemakkelijk schaalbaar (op- en afschalen)
Daarnaast zijn alle drie deze platformen eenvoudig op en af te schalen. Dat wil zeggen dat het makkelijk is om gebruikers toe te voegen of weg te halen. Tot in de kleinste details is te bepalen wie welke toegang en rechten heeft. Bovendien is het toevoegen van extra gebruikers – als u eenmaal klant bent – relatief voordelig.
Verschillen Microsoft Azure, AWS en GCP
Hoewel de platformen veel overeenkomsten hebben, zijn er ook verschillen. Bovendien blinken ze net weer uit in andere functies. We vertellen daarom per platform waarom het een goede keuze is en voor wie.
Microsoft Azure: Software as a Service
Azure blinkt uit op het gebied van SaaS, oftewel Software as a Service. AWS biedt dit helemaal niet aan, Google Cloud wel maar op een andere manier. Want waar kennen we Microsoft beter van dan van de handige tools die ze bieden?! Microsoft Azure is simpelweg de allerbeste als het gaat om het integreren van Exchange en Office toepassingen en staat bekend als sterk totaalpakket voor allerlei soorten gebruikers.
- Voor wie: Logische keuze voor gebruikers van Microsoft softwareprogramma’s.
- Voordelen: SaaS (ook Microsoft 365) en staat bekend om hoog service level agreement.
- Nadelen: Veel mogelijkheden, wat overweldigend kan zijn (dus expert nodig).
Amazon Web Services: AWS Marketplace met oneindig veel opties
Amazon Web Services is momenteel toch wel de grootste partij en staat bekend om het snel toevoegen van nieuwe functionaliteiten. Deze nieuwe producten en diensten zijn terug te vinden in de AWS marketplace. Liefhebbers van management- en rapportagetools zullen bovendien blij worden van dit platform. Verder blinkt het uit in hosting middels dockers of containers. AWS biedt geen softwarepakket (Azure en GCP doen dit wel).
- Voor wie: Grote bedrijven die oneindig veel mogelijkheden willen hebben.
- Voordelen: Goed in hosting, snelle ontwikkelingen en veel tools beschikbaar.
- Nadelen: Geen SaaS en lastig in te richten door alle opties (dus expert nodig).
Google Cloud Platform: Focus op kunstmatige intelligentie
Google Cloud Platform is van de genoemde drie het minst groot, wat u tevens als voordeel kunt zien omdat het daardoor wat minder uitgebreid is (daarom populair onder start-ups). Daarentegen zijn de mogelijkheden ook minder groot. GCP werd bovendien als laatste op de markt gebracht en heeft minder ervaring dan AWS en Azure. De kracht zit hem in de data-analyse mogelijkheden op basis van AI. Daarnaast biedt het als enige van de drie de optie voor live migraties van virtuele machines. Ze bieden tevens Google software die vergelijkbaar is met Microsoft 365 (Azure), al is het zeker niet hetzelfde.
- Voor wie: Focust zich op start-ups en (beginnende) cloud based bedrijven.
- Voordelen: Relatief eenvoudig en voordelig, AI focus, live migraties van virtuele machines.
- Nadelen: Is kleiner en jonger, biedt minder mogelijkheden dan AWS en Azure.
Overige cloudplatformen
Naast Microsoft Azure, AWS en Google Cloud, bestaan er nog meer cloud computing platformen. Hieronder een overzicht van een aantal bekende namen. Toch kiezen de meeste bedrijven die een public cloud zoeken wel voor een van de drie hierboven genoemden.
- Alibaba Cloud: Alibaba Cloud is het cloudplatform van Alibaba Group, een van de grootste e-commercebedrijven ter wereld. Het biedt cloudoplossingen en -diensten voor bedrijven over de hele wereld.
- IBM Cloud: IBM Cloud biedt een breed scala aan cloudservices, waaronder computing, dataopslag, kunstmatige intelligentie en Internet of Things (IoT).
- Oracle Cloud: Oracle Cloud is een uitgebreid cloudplatform dat diensten biedt op het gebied van computing, opslag, databases, analyse en meer.
- DigitalOcean: DigitalOcean is een cloudplatform dat gespecialiseerd is in het hosten van virtuele servers (droplets). Het biedt eenvoudige en schaalbare cloudoplossingen voor ontwikkelaars.
- VMware vCloud: VMware vCloud is een cloud computing platform dat gebaseerd is op de virtualisatietechnologie van VMware. Het biedt gevirtualiseerde infrastructuur en services voor het uitvoeren en beheren van applicaties in de cloud.
Is een public cloud computing platform wel de beste optie?
We hebben u nu een aantal public cloud opties voorgelegd, maar interessant om te weten is dat u niet per definitie hoeft te kiezen voor een public cloud. Een publieke cloud bewaart gegevens in de basis op een publieke server, waarbij u per gebruiker betaalt en gebruik maakt van de opties vanuit de aanbieder. Er is weinig onderhoud nodig aan een publieke cloud, omdat de cloudaanbieder (zoals Microsoft of Google) dit verzorgt.
Maar een public cloud heeft ook een aantal kenmerken die mogelijk minder goed bij de organisatie passen. Zo zit u altijd vast aan de mogelijkheden die de cloudservice in kwestie te bieden heeft, wat niet voor iedere organisatie voldoening zal geven. U kunt daarom ook kiezen voor een private cloud of een hybrid cloud (combinatie tussen privé en public cloud).
Lees meer over de verschillen tussen private cloud, public cloud & hybrid cloud.
Onafhankelijk cloud specialist inschakelen
U dient dus in de eerste plaats de keuze voor public, hybrid of private cloud te maken. Gaat uw voorkeur uit naar de public cloud, dan dient u nog een aanbieder te kiezen. Al met al geen gemakkelijke keuze. U kunt daarom het beste een onafhankelijke cloud specialist inschakelen. Die heeft er geen baat bij om u een bepaalde kant op te sturen, en kan u daarom goed adviseren over de beste keuze op basis van uw wensen en bedrijfsstructuur.
Cloud360 staat voor u klaar en voert een gratis migratie scan uit. Zo ontvangt u onafhankelijk advies over de beste keuze voor uw cloud structuur!