Microsoft Azure, misschien heeft u er wel eens van gehoord, maar heeft u geen idee wat u ermee kunt. Zodra goed ingesteld voor uw organisatie, maakt u hiermee gebruik van een scala aan cloudservices. En dan is er ook nog AVD, oftewel Azure Virtual Desktop, een service binnen Microsoft Azure. In dit artikel leggen we u op een simpele manier uit wat Microsoft Azure en AVD inhouden, en wat de functies en voordelen ervan zijn.

Microsoft Surface laptop

Wat is Microsoft Azure?

Microsoft Azure, wat is het? Het is een cloud computing-platform en service van Microsoft met een breed scala aan cloudservices. Denk aan computing, opslag, databases, AI, IoT en nog veel meer. Met Azure van Microsoft kunnen bedrijven en ontwikkelaars applicaties bouwen, implementeren en beheren op het wereldwijde netwerk van Microsoft datacenters.

Voordelen Microsoft Azure: Azure biedt flexibiliteit, schaalbaarheid en betrouwbaarheid, en helpt organisaties om kosten te besparen en hun productiviteit te verhogen.

Microsoft Azure fundamentals: ruim 40 oplossingen!

Microsoft Azure kan ingezet worden voor tal van doeleinden, en biedt meer dan 40 oplossingen die ieder binnen een specifieke categorie vallen.

 • Toepassingsontwikkeling: testen, ontwikkelen, DevOps en E-commerce.
 • Artificial Intelligence (AI): voorspellingen en modellen op basis van gegevens.
 • Cloudmigratie & modernisering: Linux en SAP on Azure, migratie servers.
 • Gegevens & analyse: business intelligence voor (cloud) diepte-analyses.
 • Hybride cloud & infrastructuur: van back-up tot high-performance oplossingen.
 • Internet of Things: veilig, duurzaam en schaalbaar maken van systemen.
 • Beveiliging & governance: optimale netwerk- en cloudbeveiliging.
 • Brancheoplossingen: voor overheid, gezondheidszorg, energie, gaming en meer.

Waarvoor Microsoft Azure gebruiken?

Microsoft Azure is redelijk complex en kan het beste eenmalig tot in de puntjes goed ingericht worden door een gespecialiseerde data migratie specialist. Daarna kunt u er als organisatie zelf mee aan de slag.

De specialist kan u een Microsoft Azure training geven die is toegespitst op wat voor u belangrijk is om te weten. Het is immers een uitgebreid toolpakket en het is relevant om vooral diep in te duiken in dat wat echt nodig is. In de basis wordt Microsoft Azure voornamelijk voor het volgende ingezet.

1. Applicatieontwikkeling en -implementatie

Azure biedt ontwikkelingsplatforms en ontwikkelingstools om applicaties te bouwen, te implementeren en te beheren. Ontwikkelaars kunnen gebruik maken van verschillende programmeertalen en frameworks om hun applicaties te bouwen en deze vervolgens implementeren op de Azure-infrastructuur.

2. Dataopslag en databeheer

Azure biedt diverse opslag- en databaseoplossingen, zoals Azure Blob Storage, Azure SQL Database, Azure Cosmos DB, en meer. Hiermee kunnen bedrijven gestructureerde en ongestructureerde gegevens opslaan en beheren in de cloud.

3. Kunstmatige intelligentie en machine learning

Azure biedt verschillende diensten voor Artificial Intelligence (AI) en machine learning, waaronder Azure Cognitive Services, Azure Machine Learning en Azure Bot Service. Deze diensten stellen ontwikkelaars in staat om intelligente functies aan hun applicaties toe te voegen, zoals taal-, beeld- en spraakherkenning.

Wat is Azure Virtual Desktop (AVD)?

Azure Virtual Desktop, voorheen bekend als Windows Virtual Desktop en tegenwoordig ook bekend onder de afkorting AVD, is een specifieke service binnen Microsoft Azure.

Azure Virtual Desktop maakt het mogelijk om virtuele desktops en applicaties in de cloud te hosten en toegankelijk te maken voor gebruikers op verschillende apparaten. Met Azure Virtual Desktop kunnen organisaties virtuele Windows-desktops implementeren en beheren op schaal, zonder dat ze fysieke hardware hoeven te onderhouden.

Verschil Microsoft Azure en Azure Virtual Desktop

Zoals benoemd is Azure Virtual Desktop onderdeel van Microsoft Azure. Waar Azure zich richt op cloudservices in de brede zin van het woord, richt AVD zich specifiek op het hosten van virtuele desktops en applicaties in de cloud. Om deze virtuele omgevingen te leveren en te beheren maakt AVD wel gebruik van de infrastructuur en resources van Azure.

Waarom Azure Virtual Desktop gebruiken?

Er zitten diverse voordelen aan Azure Virtual Desktop tegenover bijvoorbeeld fysieke hardware, mits dit natuurlijk perfect wordt afgestemd op de behoeften van de organisatie.

 • Kosteneffectiviteit: Met AVD kunnen organisaties hun IT-kosten optimaliseren, doordat ze virtuele desktops hosten in de cloud. Dit vermindert zowel de initiële investeringen (zoals in hardware) als de kosten voor onderhoud en beheer.
 • Flexibiliteit en schaalbaarheid: Met AVD hebben gebruikers overal toegang tot hun desktop en applicaties, vanaf ieder apparaat met een internetverbinding. Ook is het mogelijk om snel en eenvoudig op te schalen als het bedrijf aan het groeien is.
 • Veiligheid: In AVD zitten diverse veiligheidsmaatregelen ingebouwd, zoals geavanceerde authenticatie en gegevensencryptie. Zo voldoet u als bedrijf aan de AVG en zorgt u er tevens voor dat gevoelige bedrijfsgegevens niet in verkeerde handen komen.

Past Azure Virtual Desktop bij mijn organisatie?

Mogelijk vraagt u zich nog af of Azure Virtual Desktop bij uw organisatie past. Als u in de toekomst van plan bent om op te schalen en als u van die hardware investeringen af wilt, dan is het in de basis een goede keuze. Bovendien bieden ze functies voor tal van branches.

Voor overheden, stichtingen en andere instanties kan het bijvoorbeeld de samenwerking vereenvoudigen. Toegang per persoon wordt eenvoudig geregeld. In de gezondheidszorg focust u op een betere betrokkenheid van patiënten.

Bedrijven die focussen op (het verhogen van) de winst, komen ook goed uit met AVD. Naast dat u de klantervaringen verbetert door services beter af te stemmen, kunt u tevens op basis van diepe data-analyses conclusies trekken om het bedrijf te verbeteren.

Wat verder erg prettig is, zeker in een tijd waarin steeds vaker tijd- en plaatsonafhankelijk gewerkt wordt, en waarbij diverse devices gebruikt worden, is dat iedereen altijd veilig online kan gaan. Met de juiste security, toegangscontrole en instellingen is er toegang vanaf ieder apparaat en op ieder gewenst moment.

TIP: laat een gratis AVD migratie scan doen!

Is Azure Virtual Desktop een goede keuze voor uw organisatie? En hoe kan het migreren van omgevingen bijdragen aan uw bedrijfsdoelen en -resultaten? Om dat te achterhalen laat u een gratis AVD migratie scan uitvoeren. Zo krijgt u meer inzicht, en kunt u daarna altijd nog beslissen of u een migratie specialist inschakelt voor het overzetten van uw systemen.

Vraag een gratis migratie scan aan bij Cloud360

Cloud360 als onafhankelijke data migratie specialist

Van Microsoft Azure Cloud en AVD tot netwerk- en hardware migratie, uit de scan komt naar voren welke oplossingen er goed bij uw bedrijf passen. Want dat kan immers per bedrijf verschillen! Bij Cloud360 werken we onafhankelijk, zonder commissie van leveranciers. Dat heeft als groot voordeel dat we u altijd eerlijk adviseren en de beste oplossing zoeken.

Wij hoeven geen voorkeur te geven aan specifieke tools en oplossingen, maar gaan voor maatwerk op basis van uw behoeften en organisatie! Neem contact met ons op voor meer informatie of een vrijblijvende migratie scan.