Cloud is tegenwoordig een onmisbare begrip voor bedrijven en veel particulieren. De betekenis van werken in de cloud is dat we werken en opslaan via internet, met als doel de toegankelijkheid en veiligheid van gegevens te vergroten. Werken in de cloud kan met een private cloud, public cloud en hybrid cloud. In dit artikel zoomen we in op de verschillen tussen deze mogelijkheden. Zo weet u welke vorm van cloud service bij uw bedrijf past.

Cloud voorbeeld

Waarom werken in de cloud?

Waar we vroeger gegevens opsloegen op de computer of andere apparaten, bewaren we het tegenwoordig liever online. Dat is vaak veiliger, biedt meer toegankelijkheid, flexibiliteit en bespaart kosten. Het is daarom slim om na te denken over welk type cloud het beste bij uw organisatie past. U kunt tevens advies op maat aanvragen bij een specialist.

Wat is private cloud?

Een private cloud of privé cloud is een cloud computing-omgeving die exclusief voor één organisatie bedoeld is. Het is dus een cloud omgeving volledig op maat, waar u maximale controle over heeft. Een private cloud kan zowel bij de organisatie zelf als bij de leverancier worden ondergebracht, net als het onderhoud en eigenaarschap.

Private cloud betekenis: een cloud oplossing die specifiek op maat wordt geleverd aan één organisatie. Hardware en software wordt niet met andere organisaties gedeeld.

Voordelen private cloud

 • Flexibel: een private cloud wordt volledig op maat gemaakt, zodat een specialist de infrastructuur tot in de puntjes kan afstemmen op de behoeften.
 • Grote mate van controle en beveiliging: het is alleen voor uw organisatie en u bepaalt helemaal zelf hoe u de beveiliging en gegevensopslag inricht. U deelt de infrastructuur immers niet met anderen, het is privé.
 • Schaalbaar: een private cloud is relatief eenvoudig op te schalen.

Nadelen private cloud

 • Uitdagend: het kost veel tijd en denkwerk om de private cloud in te (laten) richten. Geen eenvoudige klus, en u moet goed nadenken over uw behoeften.
 • Kostbaar: naast het inrichten kost ook het onderhouden van een private cloud relatief veel geld. Dat komt onder andere omdat de hardware zelf aangeschaft moet worden. Bovendien maakt u geen gebruik van standaard oplossingen.

Wat is public cloud?

Een public cloud of openbare cloud is een type cloud computing waarbij de IT-infrastructuur en diensten worden aangeboden via het internet door externe cloudservice providers. In een public cloud kunnen verschillende bedrijven of individuen gebruikmaken van dezelfde gedeelde IT-infrastructuur, applicaties en services. De gerelateerde hardware, software en infrastructuur blijven eigendom van de leverancier.

Voorbeelden van dergelijke public cloudservices zijn Microsoft Azure, Google Cloud Platform en Amazon Web Services. U betaalt een vast bedrag per gebruiker voor de services die u gebruikt en kunt eenvoudig gebruikers toevoegen of verwijderen.

Public cloud betekenis: een cloud oplossing waarbij apps en gegevens op een gedeelde en online infrastructuur staan. Hardware en software zijn eigendom van de leverancier.

Voordelen public cloud

 • Kostenefficiënt: u hoeft zelf niet te investeren in hardware en software. Het wiel is al uitgevonden door public clouddiensten en u betaalt alleen voor wat u gebruikt.
 • Schaalbaar: net als private cloud is public cloud ook schaalbaar, met als bijkomend voordeel dat opschalen hier veel voordeliger is. Ook afschalen is eenvoudig.
 • Altijd up-to-date: weinig onderhoud is nodig omdat de cloudaanbieder zorgt voor het onderhoud van de services.
 • Betrouwbaar: de services zijn erop ingericht om veel capaciteit en een groot netwerk aan servers te hebben, waardoor de kans op storingen kleiner is.

Nadelen public cloud

 • Open infrastructuur: doordat het een publieke service en open infrastructuur is, wordt een public cloud tegenover private cloud als minder veilig bestempeld (dat wil natuurlijk niet zeggen dat het niet veilig is, er zijn genoeg maatregelen te nemen).
 • Minder maatwerk opties: u bent beperkt tot de mogelijkheden van de cloudservice in kwestie, wat niet voor ieder (groot) bedrijf voldoende is.

Wat is hybrid cloud?

Een hybride cloud is een mix van een private cloud en een public cloud. De twee typen infrastructuren blijven los van elkaar functioneren, maar kunnen wel verbonden worden. Zo kunnen ze gegevens en applicaties met elkaar uitwisselen. Ze werken dus goed samen als ze op de juiste manier worden ingericht.

Met een hybrid cloud kunnen bedrijven hun gegevens en workloads optimaal verdelen tussen de private en public cloud. Zo kunnen ze tegelijkertijd profiteren van de beveiliging en controle van een private cloud en de kostenbesparingen en schaalbaarheid van een public cloud.

Een goed voorbeeld van het gebruik van een hybrid cloud is het opslaan van bestanden in de private cloud (zoals OneDrive en Google Drive), en het opslaan van gevoelige klantgegevens en bedrijfsapplicaties in de private cloud.

Hybrid cloud betekenis: een cloud oplossing die de grootste voordelen van private cloud (veiligheid) en public cloud (schaalbaarheid en kostenefficiëntie) combineert.

Voordelen hybrid cloud

 • Flexibiliteit: u bepaalt hiermee zelf welke gevoelige gegevens u in de private cloud opslaat, en wat u liever voordeliger wilt onderbrengen in de public cloud. U bent hier vrij in en kunt dit op een later moment ook eenvoudiger wijzigen.
 • Uitstekende balans tussen veiligheid en kosten: met hybrid cloud is het eenvoudiger om u aan de wetgeving omtrent privacy te houden, omdat u gevoelige informatie privé opslaat, maar tegelijkertijd geniet van de schaalbaarheid van kostenefficiëntie van de public cloud. Dat biedt een uitstekende balans.
 • Eenvoudiger schakelen: als u al gebruik maakt van een private of public cloud, dan kunt u gefaseerd overstappen met de hybrid cloud.

Nadelen hybrid cloud

 • Tijdrovend (en dus kostbaar) om infrastructuur vast te stellen: het is eenmalig een flinke klus om alles goed in te stellen en te bepalen wat in welke cloud moet komen te staan. Dit kan enige complexiteit met zich meebrengen.
 • Prijziger dan alleen public cloud: doordat er ook een private cloud aangemaakt moet worden, komt u duurder uit dan met slechts een public cloud.

Public, private of hybrid cloud voor mijn organisatie?

Als u de voordelen en nadelen van zowel de public als de private cloud leest, dan lijkt een hybrid cloud wellicht de beste oplossing. U combineert immers het beste van beide werelden. En dat is dan ook waar steeds meer bedrijven voor kiezen.

Toch is het belangrijk om deze keuze goed te overwegen. Het is immers zonde om te investeren in een hybrid cloud, als een van de twee opties ook prima dienst doet. Dit hangt ook weer af van de omvang van uw organisatie, en in hoeverre u met gevoelige informatie en systemen werkt. Bij Cloud360 vraagt u een gratis migratie scan aan, zodat u een beter beeld krijgt bij wat goed bij uw organisatie zou passen.

Vraag een gratis migratie scan aan bij Cloud360

Cloud360 voor maatwerk cloud oplossingen!

Bij Cloud360 zijn we gespecialiseerd in data migratie en kijken we samen met u welke cloud oplossing het beste aansluit bij uw behoeften, financiën en organisatie. Wij werken onafhankelijk, wat als voordeel heeft dat wij er geen baat bij hebben om u een bepaalde richting in te duwen. Nee, wij kiezen voor maatwerk en adviseren u graag bij het maken van de beste keuze voor een private, public of hybrid cloud.