Bij veel grotere organisaties waarbij data centraal staat en van cruciaal belang is voor de bedrijfsvoering wordt gekozen voor de software van Tableau als tool voor de Business Intelligence (BI) of analytische afdeling. Bedrijven over de hele wereld vertrouwen op Tableau om complexe data om te zetten in duidelijke visualisaties, waardoor er meer inzicht verkregen wordt en ze weloverwogen beslissingen kunnen nemen op basis van data. Een platform zoals Tableau vereist echter een geoptimaliseerde IT-infrastructuur om het volledige potentieel te benutten.

data visualisatie op papier en macbook

Wat is Tableau?

Wanneer u al bekend bent Tableau, is dit waarschijnlijk een inkoppertje, maar laten we om te beginnen kort uitlichten wat Tableau is. Tableau is een geavanceerde softwaretool die organisaties in staat stelt om op een intuïtieve manier gegevens te visualiseren en analyseren. Dankzij een gebruiksvriendelijke interface stelt Tableau gebruikers in staat om complexe data te begrijpen. Dit doet het door middel van dashboards, grafieken en rapporten. Het platform maakt het mogelijk om snel inzicht te verkrijgen en beslissingen te nemen op basis van real-time data. Van data-exploratie tot het delen van inzichten in e-commerce teams, Tableau biedt een breed scala aan functionaliteiten die bedrijven ondersteunen bij het verkrijgen van meer waarde uit hun data.

Waarom kiezen voor een dedicated Tableau server?

Een van de belangrijkste redenen om te kiezen voor een dedicated server voor Tableau is de prestatieoptimalisatie. In een gedeelde serveromgeving kan de capaciteit beperkt zijn, wat resulteert in langzamere laadtijden en minder responsieve dashboards. Dit kan tot veel ergernis leiden terwijl u probeert het maximale uit uw gegevens te halen als u telkens moet wachten tot gegevens geladen zijn. Met een dedicated servers geniet u als organisatie van snellere query-uitvoeringen en een verbeterde gebruikerservaring. Dit is uiteindelijk beter voor de efficiënte van de Tableau-tool, maar ook voor de data driven optimalisatie binnen uw organisatie.

Daarnaast biedt een dedicated server de mogelijkheid tot schaalbaarheid, waardoor deze kan voldoen aan eventueel groeiende vereisten tijdens het verkrijgen van meer ervaring in het werken met Tableau of wanneer meer medewerkers hiermee gaan werken. Zo wordt het eenvoudiger en sneller om met Tableau steeds meer data-intensieve taken uit te voeren. Dit betekent dat uw organisatie gemakkelijker op kan schalen als de behoeften toenemen, zonder in te leveren aan prestaties.

Veiligheid en data compliance

Veiligheid van gegevens is van steeds groter belang, vooral wanneer het gaat om gevoelige bedrijfsinformatie. Dit geldt ook voor het beheren van data binnen de Tableau-tool. Een dedicated server biedt een gecontroleerde omgeving waarbij u als organisatie volledige zeggenschap hebt over de beveiliging en toegangsrechten. Dit is essentieel om te voldoende aan strikte data compliance-eisen in sectoren zoals de financiële sector, gezondheidszorg en de overheid.

Wanneer kies je voor een dedicated server voor Tableau?

In vergelijking met alternatieven, zoals het draaien van Tableau via een shared hosting oplossing, biedt een dedicated server aanzienlijke voordelen voor Tableau-gebruikers. De dedicated server zorgt voor constante prestaties, doordat de belasting op de server niet verhoogd wordt door andere gebruikers op dezelfde serverbron. Deze consistentie is van groot belang voor organisaties die afhankelijk zijn van real-time analyses en snelle besluitvorming.

Een dedicated server biedt ook de flexibiliteit om snel te reageren op veranderende behoeften. Dit maakt het gemakkelijk om de Tableau-omgeving uit te breiden naarmate het bedrijf groeit. Door bovendien zelf aan de knoppen te zitten voor het configureren van de server zorgt ervoor dat deze volledige voldoet aan specifieke Tableau-workloads en vereisten. Een public cloud provider kan je bovendien geen krachtige server bieden met bijvoorbeeld 24 cores en 256GB RAM-geheugen tegen een aantrekkelijke prijs, áls ze het überhaupt al kunnen bieden. Een zware tool als Tableau heeft ook een zware server nodig en een public cloud server trekt dit vaak niet. Een dedicated server kan dit wel.

Wat betreft veiligheid is er eigenlijk geen goed alternatief voor een dedicated server voor Tableau. Om ervoor te zorgen dat gevoelige bedrijfsgegevens veilig zijn kunt u met een dedicated server volledig zelf beveiligingsmaatregelen nemen en toegang hiertoe. Dit is vooral relevant gezien de groeiende bezorgdheid en regelgeving rond gegevensbeveiliging en privacy.

Binnen de wereld van Business Intelligence en data-analyse is een dedicated server daarmee feitelijk onmisbaar voor organisaties die Tableau inzetten. Het is daarmee in alle gevallen verstandig om een dergelijke server in te zetten. Dankzij de dedicated server wordt het volledige potentieel van de tool benut en geniet uw organisatie van optimale prestaties, schaalbaarheid en veiligheid. Terwijl Tableau op zichzelf al een waardevolle tool is voor data driven bedrijfsvoering, wordt de meerwaarde ervan vergroot door de een optimale IT-infrastructuur en de juiste ondersteuning hierbij.

Cloud360 als dedicated server specialist

Cloud360 biedt specifieke servers aan voor Tableau-implementaties. Hierdoor geniet uw organisatie van de voordelen van een dedicated serveromgeving, met bijbehorende prestaties, veiligheid en de mogelijkheid tot een oplossing op maat. Bij Cloud360 zijn we ervan overtuigd dat voor een zakelijke tool zoals Tableau, waarbij snelheid en betrouwbaarheid cruciaal is, een dedicated server de beste keuze is.

Als toegewijd IT-partner bieden we bij Cloud360 niet alleen een optimale serveromgeving voor het gebruik van Tableau, maar ontwikkelen we ook graag een diepgaand begrip van uw specifieke behoeften en uitdagingen. Cloud360 heeft een bewezen trackrecord op het gebied van data migraties, het opzetten van datacenters en cloudservices, terwijl we ondertussen perfect managementteams kunnen helpen bij het meer kostenefficiënt maken van IT-afdelingen.