Met de recente overname van VMware door Broadcom staan veel bedrijven voor een belangrijke beslissing: blijven bij VMware en de fikse prijsstijgingen voor de licenties accepteren of overstappen naar een alternatief? Bij Cloud360 zijn we van mening dat Proxmox voor de meeste bedrijven nu de meest aantrekkelijke keuze is. Dit vooral omdat de gratis versie van VMware ESXi niet meer beschikbaar is.

Vrouwelijke developer / engineer

Wat is VMware?

Even terug naar het begin, want wat is VMware precies? Het bedrijf VMware was een van de pioniers op het gebied van virtualisatietechnieken. Het lanceerde hiervoor meerdere platformen, zoals VMware vSphere, VMware Workstations, VMware Fusion en de gratis oplossing VMware ESXi. Met deze platformen is het mogelijk om meerdere virtuele machines te creëren en vervolgens te beheren vanaf één fysieke server of desktopcomputer.

VMware is inmiddels een essentieel onderdeel geworden binnen de IT-infrastructuur van veel organisaties over de hele wereld. Het biedt organisaties veel voordelen omdat het efficiënt, flexibel, schaalbaar en bovenal betrouwbaar is. Bovendien was er een gratis versie beschikbaar die zeer veel werd gebruikt. Na de overname van VMware door het bedrijf Broadcom is deze versie echter plots niet meer beschikbaar.

Proxmox als VMware alternatief

Het virtualisatieplatform Proxmox VE (of voor de volledigheid: Proxmox Virtual Environment) heeft na de overname van VMware een migratietool op de markt gebracht. Hiermee kun je relatief eenvoudig overstappen op het Proxmox-platform wanneer je als organisatie voorheen VMware ESXi gebruikte. De overname van VMware en de lancering van deze migratietool door Proxmox hebben gezorgd voor een enorme verschuiving in de markt van visualisatieplatformen. Proxmox is hierdoor het perfecte alternatief voor de stopgezette gratis versie van ESXi en profileert zichzelf ook zo.

Kansen voor Proxmox

Sinds de overname van VMware door Broadcom is er een sterk groeiende ontevredenheid onder klanten van VMware. Dit wordt met name veroorzaakt door de enorme stijging in kosten en het onbruikbaar maken van de populaire gratis versie ESXi. Wanneer je zelf als organisatie ESXi gebruikte is de kans groot dat je deze ontevredenheid deelt en je een alternatief zoekt om hoge licentiekosten te vermijden.

Tegelijkertijd heeft dit in de visualisatiemarkt waarin VMware domineert interessante mogelijkheden geopend voor kleinere spelers, zoals Proxmox dus. Waar kleinere spelers eerder terughoudend waren om de strijd aan te gaan met VMware ruiken deze partijen nu hun kans en sommigen springen hier zeer handig op in. Als organisatie is dit daarmee hét moment voor een overstap.

Voordelen van Proxmox

Bij Cloud360 hebben we de afgelopen tijd al veel bedrijven geholpen waarbij de licentiekosten opliepen tot in de duizenden euro’s. We hebben bedragen gezien van ruim boven de €10.000. Deze bedrijven hebben we over kunnen zetten naar de volledige kosteloze oplossing van Proxmox. Naar onze mening is dit het beste gratis alternatief.

Is jouw organisatie ook op zoek naar een alternatief voor VMware om zo enorm de kosten te kunnen drukken, zonder in te leveren aan kwaliteit en functionaliteiten? Dan staan we bij Cloud360 voor je klaar om je te helpen.

Hoe werkt migreren naar Proxmox?

Met de nieuwe Import Wizard van Proxmox kun je als bedrijf eenvoudig migreren van VMware ESXi naar de Proxmox Virtual Environment. Deze tool is door Proxmox speciaal ontworpen om downtime tot een minimum te beperken. De Proxmox Import Wizard werkt met alle ESXi-versies van 6.5 tot 8.0, inclusief de laatste gratis versie van de tool.

De migratie is dankzij de Import Wizard van Proxmox relatief eenvoudig, maar er zijn wel een aantal belangrijke overwegingen. Zo is het overzetten van vTPM-instellingen (nog) niet mogelijk. Het is daarom verstandig om de migratie zorgvuldig te plannen en te controleren of het aan alle vereisten voor jouw organisatie voldoet. We raden aan om bij twijfel altijd een specialist in te schakelen die je hierbij kan begeleiden. Als Cloud360 hebben we hier al talloze bedrijven mee geholpen en we staan graag voor je klaar om de mogelijkheden en wensen onder het genot van een kop koffie te bespreken.

Andere VMware ESXi alternatieven

Natuurlijk is Proxmox niet het enige alternatief op de markt. Naast Proxmox zijn er nog andere belangrijke alternatieven voor VMware klanten. Een voorbeeld hiervan is XenServer van Citrix dat een vergelijkbare migratietool heeft gelanceerd. Ook het bedrijf OpenStack heeft aangekondigd VMware-klanten aan te willen gaan spreken met de release van het platform Caracal. Bij Cloud360 zijn we er echter van overtuigd dat Proxmox op dit moment het beste en meest efficiënte alternatief is.

Sparren over een migratie met een lokale specialist?

Maakt jouw bedrijf nog gebruik van VMware en ben je ook geschrokken van de hoge licentiekosten? Dan is de tijd rijp om een overstap te overwegen naar goedkopere alternatieven zoals Proxmox. We begeleiden je bij Cloud360 graag in het migratieproces. We garanderen hierbij een soepel overstap naar een nieuwe en goedkopere virtualisatieoplossing, zonder functionaliteiten te verliezen. We bepalen graag in overleg wat de beste oplossing is om IT-kosten te besparen door over te stappen vanaf VMware.